Friday 21 July 2017

POPIA CARBONARA HOMEMADE (FROZEN LET IT GO :-) )

Assalamualaikum dan Selamat Pagi/Tengahari/Petang/Malam kepada readers sekalian J.
Maaf andai ada terkurang atau terlebih dari #siskental yea.. Ok kita proceed dengan agenda kita yang sebetulnya. Jom kita masa POPIA CARBONARA HOMEMADE (FROZEN LET IT GO J)

Bahan-bahan :
Sorry ya gambar popia xde kat sini....
  •          Popia (1 plastik yang bersaiz kecil)
  •        Cream of Mushroom  Campbell’s (1 tin)
  •          Lobak merah (1 batang)
  •          Ayam/daging cincang (sesedap rasa)
  •          Sosej (#siskental xletak sebab kurang minat)
  •          Cendawan (1 tin)
  •          Bawang putih (5 ulas)
  •          Bawang besar (2 biji)

Cara-cara memasak:
  1.  Potong lobak merah(nipis dan kecil), ayam/daging, sosej, bawang putih (dadu), bawang besar(dadu) dan cendawan.
  2. Setelah selesai potong bolehlah menumis. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan bawang besar.
  3.    Apabila bahan tumisan dah naik bau dan dah agak layu, masukkan ayam/daging yang dicincang. (Tips: kalau malas cincang beli je daging kisar ramly)
  4.  Dah agak masak ayam tu, masukkan cendawan, sosej dan lobak merah.
  5.   Dan akhir sekali masukkan cream of mushroom dan tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
  6. Setelah inti dah siap dimasak, so bolehlah korang gulung2 popia tu. Thatz allz.
So, ni inti yang #siskental buat ye (tanpa sosej)...

Yang ni hasil gulungan #siskental💙.. #siskental sejukkan sekejap dalam peti supaya xnak bagi inti basah n merencikkkk hawauuu 😅


Dan ni hasilnya setelah digoreng 😆

GOOD LUCK DAN SELAMAT MENCUBA

<

10 comments:

  1. bahan yang mudah dan ringkas.. sy pun guna bahan macam sis. cuma tambah kentang dan tak letak cendawan..mahal cendawan..

    ReplyDelete
  2. Blh ye buat frozen popia carbonra ?tahan smpai bila ?

    ReplyDelete
  3. Yelh frozen tahan brp lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgok pada Cara membuat inti ye , jika peti sejuk beku boleh tahan 3bln tanpa buka plastik.. klo dah buka usik nk masak tu tu biasa ye 14hri.. tp klo dah mkn tu ketagih xsedar dah hbis🤣

      Delete
  4. Tips mcm mana popia x koyak pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukatan minyak ikut kuantiti popia yang ingin dimasak tuu... Pastikan minyak betul panas.. insyaALLAH xkonyak kulit popia tu.. kena focus terbalikkn kulit popia ketika masak..selamat mencuba

      Delete
  5. Maaf btnya..klau nk bt frozen knee goreng dlu ke skjap???ke xpyah goreng...simpan frozen trus..

    ReplyDelete
  6. Popia frozen perlu digoreng dulu atau pun tidak ya?

    ReplyDelete
  7. nk tanya kalau xguna (Cream of Mushroom Campbell’s) xpe ke? ada suggestion lain? ke lg sdap guna campbell ?

    ReplyDelete